Ko se pohištvo skrije v prostor

Če smo še nedavno vsi iskali odprte, zračne prostore, se je trend zaradi pandemije in z njo povezanih ukrepov obrnil. Všeč so nam bili odprti tlorisi z malo stenami in vrati, ki so prinesli več svetlobe, občutka prostornosti in zračnosti. Družinski člani so si v omejenem času, ko so bili skupaj, želeli čim več stikov.

A ukrepi so mnoge prisilili, da so svoje delo opravljali kar iz domačega okolja. In tisti, ki poprej niso imeli domače pisarne, so zagotovo pomislili na ureditev kotička, v katerem bi lahko nemoteno delali, razmišljali ter opravljali sestanke in videoklice. Tudi obilica dela, povezanega s šolanjem na daljavo, je zahtevala več miru in potrebo po daljši osredotočenosti.

Bolj pogosta je bila tudi skrb za bližnje obolele. V neredkih primerih se je bilo potrebno samoizolirati in tako preprečiti širjenje okužb na druge. Ker veliko ljudi tudi nenavadno veliko časa preživi doma brez običajnih izhodov in poti, je prišlo tudi do potrebe po več zasebnosti in umiku v svoj svet. Tako se je v času pandemije razvila popolnoma nova filozofija bivanja in razumevanja bivalnega prostora. Gre za verjetno najhitrejši obrat trenda oblikovanja notranjih prostorov v zgodovini!

Kako do dodatnih prostorov v obstoječih stanovanjih

Najlažjo in najcenejšo rešitev predstavlja pregraditev s knjižnimi policami. Ta metoda je enostavna in hitra, omogoča fizično ločnico, ohrani občutek povezanosti, ne zaustavi svetlobe, žal pa ne zaustavi tudi hrupa. Naslednja možnost do predelne stene in notranja okna, ki pa že predstavljajo bolj grob poseg v prostor, usklajevanje z obrtniki in višjo ceno. V nadaljevanju opisujemo dva načina, kako umestiti delovni kotiček ali pa kar pravo domačo pisarno, brez bolečih gradbenih del.

domača pisarna v mansardi

Skrita pisarna

Brez dvoma umeščanje dodatnega prostora, kot je domača pisarna ali kabinet, v bivalni prostor zahteva premišljen načrt. Pri tem lahko poudarimo funkcionalnost vgradnega pohištva, saj lahko prostor predelimo z drsnimi vrati ali omarami, lahko so izdelane s običajnimi ali drsnimi vrati. Veliko vlogo ima pri tem pohištvo po meri, saj lahko zapolnimo razne niše pod poševninami stropov ali stopnic in tako izkoristimo tudi do sedaj neizkoriščene dele dragocene kvadrature našega bivalnega prostora.

Pravi trend predstavljajo pisarne v niši – ko domača pisarna najde prostor v po meri izdelani omari z drsnimi vrati. Drsna vrata ne zavzamejo veliko prostora, tako bomo lahko pospravili vse potrebno kar potrebujemo. Omeniti velja tudi razne kable, ki jih pri skrbnem načrtovanju lahko pospravimo. Tudi delovne površine, ki pridejo vedno prav, lahko, če stojijo na kolescih, enostavno zapeljemo v omaro, to pa zapremo s drsnimi vrati in že tega elementa ne bo mogoče videti, ko ga ne potrebujemo.

“Notranjost omare lahko prilagajamo glede na velikost pripomočkov, ki jih potrebujemo za delo, v čemer je prav tako prednost pohištva, izdelanega po meri. Vse je prilagojeno: višina, globina in dolžina različnih klasičnih predalov ali predalov na kolesih, police za računalnik, tiskalnik, večje mape …,” našteva Darja Rožman, svetovalka pri izrisu pohištva iz podjetja IZI Mobili, PE Maribor.

omarna postelja s sedežno garnituro

Prostor z dvojno namembnostjo

V podjetju IZI mobili smo že tisočim slovenskim družinam prihranili prostor v njihovih stanovanjih s pomočjo visokokakovostnih omarnih postelj. Omarne ali dvižne postelje namreč združujejo več funkcionalnosti v eno. Čez dan lahko uporabljamo sedežno garnituro ali pisalno mizo, zvečer in ponoči pa v prostor spustimo udobno ležišče.

Poleg dvojne namembnosti in prihranka prostora je glavna prednost omarnih postelj dejstvo, da uporabljamo prava ležišča (žepkasta ali tista iz spominske pene), kar pomeni, da je ležišče neprimerno bolj udobno kot npr. pri klasični raztegljivi sedežni garnituri, kjer se hitro utegne zgoditi, da se ne bomo prebudili niti slučajno spočiti in naspani. Pa še eno (skrito) prednost imajo – ni jih potrebno vsak dan postiljati na novo, saj zložimo oz. dvignemo celotno ležišče, s prevleko in vzglavniki vred.

Kot smo že omenili, so omarne postelje podjetja IZI mobili na voljo v več različnih izvedbah, ki se med seboj razlikujejo predvsem po obliki dnevnega pohištva, dimenzijah in mehanizmih. Na voljo imamo tako omarno posteljo, ki jo lahko vključimo v vgradno omaro, pa takšno na daljinsko upravljanje, klasično, ki je na voljo v največ različnih dimenzijah, bočno izvedbo in še posteljo v kombinaciji s sedežno garnituro.

bočna omarna postelja - pisalna miza se zvečer spremeni v udobno ležišče

Bočne omarne postelje

Bočne izvedbe omarne postelje so na voljo v dimenzijah 90×200,120X200 in 140×200 cm. Posebno plinsko vzmetenje omogoča zelo preprosto spuščanje in dvigovanje. Osnova postelje je oplemenitena plošča, zaradi katere je konstrukcija ležišča zelo trdna. Mehanizem je vpet v kovinsko ogrodje, kakovostno spanje, pa nam omogoča posebno letveno dno. V dnevnem času se bočna omarna postelja lahko umakne pisalni mizi.

Pokončne dvižne postelje

Pokončna omarna postelja omogoča največ dimenzij, priporočljivo je izbrati lažje ležišče (na primer iz spominske pene ali z vzmetenjem v žepkih). Pokončne omarne postelje so na voljo tudi v izvedbi z daljinskim upravljanjem, torej posteljo na električno dvigovanje in spuščanje. Te vrste postelja je najprimernejša za starejše ljudi, ki ne morejo dvigovati težjih bremen, ali kogarkoli drugega, ki tega ne sme zaradi zdravstvenih razlogov. Na voljo sta enojna in zakonska različica, ki pa se jima v notranjosti lahko dodajo nočne lučke, oblazini se lahko tudi vzglavje.

Omarna postelja s sedežno garnituro

Verjetno največji hit strankam podjetja IZI mobili že nekaj let predstavlja kombinacija omarne postelje s sedežno garnituro, pri čemer lahko sistem nadgradite s po meri vašega prostora izdelanimi knjižnimi policami ali z garderobnimi omarami. Sami lahko izberete dekorje (tako lesne kot barvne), kakor tudi tkanino za sedežno garnituro, ki se tako popolnoma sklada z barvo vašega prostora (če ste drzni, pa ga lahko s kakšno bolj nevsakdanjo tudi popestrite).

Kupec ima na voljo izbiro dvoseda z nasloni (ali brez), lahko pa se odloči za kotno izvedbo, pri kateri je možnost dodatnega predala za shranjevanje, ki vam pri prostorski stiski zagotovo pride še kako prav. Posteljo pri tem sistemu je zelo preprosto raztegniti in pospraviti, pri čemer ni treba umikati blazin na sedežni garnituri, saj se zloži sama vase. Kljub temu smo poskrbeli, da je ležišče vedno primerno zračeno.

omarna postelja doda prostoru dvojno namembnost

Omarne postelje za domače mojstre

Strokovnjaki podjetja IZI mobili so v času izolacije pripravili atraktivno novost, ki bo zanimala predvsem vse domače mojstre, ki radi kaj postorijo tudi sami. Pripravili smo namreč omarno posteljo, ki zaradi enostavne izvedbe strankam omogoča, da jo sestavijo same. Na ta način smo naredili omarne postelje še bolj cenovno dostopne.

Omarne postelje lahko umestite v spalnico, dnevno sobo, sobo za goste, kabinet ali otroško sobo, in tako tem prostorom diskretno namenite dodatno namembnost.

Če vas zanimajo tovrstne inovativne in predvsem uporabne rešitve, obiščite naš salon v Mariboru ali v Mengšu, in se s svetovalci posvetujete o različnih možnostih. Zaradi spoštovanja priporočil zdravstvenih organov svoj termin rezervirate po telefonu: 01 723 73 20.

Članek je bil izvorno objavljen na portalu Delo in dom.

Stopite v stik z nami

    Dodaj priponko